ΠΣΑΕΠ_ 10 ερωτήσεις-διευκρινίσεις από τις σημερινές συναντήσεις στο Υπουργείο

Π.Σ.Α.Ε.Π.
-
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΚΑΙ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Στο Υπουργείο Παιδείας παρευρέθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του ΠΣΑΕΠ για να ζητήσει διευκρινίσεις για όλα τα επίκαιρα θέματα των αναπληρωτών. Οι ερωτήσεις που θέσαμε παραθέτονται παρακάτω μαζί με τις διευκρινίσεις που μας δόθηκαν.


1) Τι ισχύει για το κουτάκι "Εργάζομαι ως δημόσιος υπάλληλος" ;

Το συγκεκριμένο σημείο δεν αποτελεί βαρυσήμαντο σημείο και δεν επιφέρει κάποιες κυρώσεις όσον αφορά την πρόσληψη. Όμως μας πρότειναν, όπως επίσης και η ομάδα του ΟΠΣΥΔ, όποιος δεν εργάζεται αυτή την στιγμή στον δημόσιο τομέα να κάνει την αλλαγή σε ΟΧΙ. Αυτό σας προτρέπουμε κι εμείς ως ΠΣΑΕΠ να κάνετε. 

2) Τι γίνεται με τα Σφάλματα του opsyd κατά την τροποποίηση της δήλωσης
Όπως έχουμε ενημερώσει από χθες, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στον opsyd για το παραπάνω θέμα. Αυτό μας επιβεβαίωσαν και σήμερα στο Υπουργείο. 

3) Θα υπάρξουν περιορισμοί δηλώσεων σχολείων κατά την τοποθέτηση;

Όπως ενημερωθήκαμε σήμερα, επιβεβαιώνοντας προηγούμενη πληροφόρηση, φέτος ΔΕΝ θα υπάρξει περιορισμός στην δήλωση σχολείων όπως συνέβη πέρυσι, δημιουργώντας τεράστιες αδικίες, ειδικά στην νησιώτικες περιοχές.  Αυτό συμβαίνει διότι όλες οι προσλήψεις θα γίνουν μέσω ΑΣΕΠ. 

4) Ποια είναι επισήμως τα δυσπρόσιτα σχολεία;

Εδώ πρέπει να προσέξουμε, διότι είναι σε διαδικασία η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στη χρονιά αλλάζοντας τα δεδομένα αν ισχύει από την τρέχουσα σχολική περίοδο. Δηλαδή κάποιος που πήγε σε δυσπρόσιτο μπορεί εν τέλει να αποχαρακτηριστεί από δυσπρόσιτο και να μην πάρει διπλά μόρια. Κινούμαστε λοιπόν με τους παλιούς πίνακες δυσπροσίτων που κυκλοφορούν στο ίντερνετ. Ενημερώνουμε ότι τα δυσπρόσιτα θα λιγοστέψουν. Για να σας καθησυχάσουμε μερικώς σας ενημερώνουμε ότι το Υπουργείο δεν προτίθεται να αποχαρακτηρίσει δυσπρόσιτα των νησιωτικών περιοχών, αλλά της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως σε περιοχές που δημιουργήθηκαν νέοι δρόμοι και πλέον είναι πολύ πιο εύκολη η πρόσβαση.  

5) Μπορούν να παρεμβάλλονται τα ΚΕΔΔΥ ανάμεσα σε άλλες περιοχές στη δήλωση;

Προφανώς και μπορούν να παρεμβάλλονται κανονικά, όπως ίσως έχετε διαπιστώσει. Τα βάζετε σε όποια σειρά επιθυμείτε και εάν η φάση πρόσληψης δεν αφορά ΚΕΔΔΥ, τότε τα προσπερνάει το σύστημα. 

6) Πότε και με τι κριτήρια θα ξαναδοθεί το δικαίωμα για επεξεργασία της αίτησης μετά το τέλος της τωρινής προθεσμίας.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια παρά μόνο την επιθυμία των αναπληρωτών να ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ κάποια περιοχή.  Αυτή η δυνατότητα αναμένεται να δοθεί μέχρι τα Χριστούγεννα με απόφαση του Υπουργού. Προσοχή, δεν θα μπορούμε να προσθέσουμε περιοχές. 

7) Πως θα τρέξει η πρώτη φάση ειδικής;

Όπως ενημερώσαμε από την Παρασκευή το Υπουργείο προτίθεται να τρέξει μαζί στις 5/09 τις προσλήψεις για Ειδικά Σχολεία, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη στήριξη. Θα γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές για να επιβεβαιωθεί ότι το σύστημα μπορεί να το υποστηρίξει, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο. 
  
Παράδειγμα: Ο. κ. Τάδε είναι στη θέση 500 του πίνακα ειδικής αγωγής και έχει φτάσει η σειρά του να προσληφθεί. Ο κ. Τάδε έχει δηλώσει με τη σειρά τις εξής περιοχές:  Κόρινθο, Ηράκλειο, Χανιά Λακωνία. 

Αν δεν υπάρχει κενό σε ΣΜΕΑΕ (Ειδικά σχολεία και τμήματα ένταξης) στην Κόρινθο, τότε το σύστημα εξετάζει αν υπάρχει κενό παράλληλης στήριξης στην Κόρινθο. Αν όχι, προχωράει στην δεύτερη του επιλογή, στο Ηράκλειο και τρέχει με τον ίδιο τρόπο. 

*Προσοχή: Τα παραπάνω δεν είναι επισήμως ανακοινωθέντα από το Υπουργείο. Είναι η πρόθεση και ο προγραμματισμός τους που θα υλοποιηθεί αν δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο. Αν υπάρξει και αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης θα ενημερώσουμε πάραυτα. 


8) Στην πρώτη φάση γενικής θα συμπεριλαμβάνονται τα προσλήψεις Τμημάτων Υποδοχής; Εκεί πώς θα γίνουν οι προσλήψεις;

Αναμένεται να τρέξουν 250 προσλήψεις για τμήματα υποδοχής μαζί με την πρώτη φάση γενικής. Εάν αυτό συμβεί ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ να γίνει με τον ίδιο τρόπο που αναπτύξαμε παραπάνω. Αυτή ήταν η ενημέρωση που είχαμε προς το παρόν.

9) Αν βάλουμε περιοχές πλήρους ωραρίου και συμπληρώσουμε ΝΑΙ στο κουτάκι των ΔΥΕΠ τότε τι ισχύει;

Αν κάνουμε την παραπάνω ενέργεια σημαίνει ότι αποδεχόμαστε πρόσληψη πλήρους ωραρίου σε ΔΥΕΠ στις περιοχές που δηλώσαμε παραπάνω. 

10) Αν βάλουμε περιοχές και πλήρους αλλά και μειωμένου ωραρίου  και συμπληρώσουμε ΝΑΙ στο κουτάκι των ΔΥΕΠ τότε τι ισχύει; Πως είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα μας πάρουν ως δασκάλους/νηπιαγωγούς μειωμένου ωραρίου γενικής; Πως είμαστε βέβαιοι ότι δεν ανοίγει η κερκόπορτα του μειωμένου ωραρίου σε γενική και ειδική αγωγή. 

Μας διαβεβαίωσαν από το Υπουργείο ότι οι επιλογές μειωμένου ωραρίου απευθύνονται αποκλειστικά στις ΔΥΕΠ και ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προσληφθεί κανένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός μειωμένου ωραρίου στις δομές του γενικού και του ειδικού σχολείου. 


Για μία ακόμη φορά δίπλα στους αναπληρωτές ο ΠΣΑΕΠ επροσπαθεί και επιλύει άμεσα τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν. Δεν σταματάμε, συνεχίζουμε μέχρι τον βασικό μας στόχο. Ο ρόλος μας δεν είναι  μόνο η ενημέρωση, είναι η δράση και η επίτευξη μόνιμοων και μαζικών διορισμών και τα εργασιακά δικαιώματα των αναπληρωτών. Όσο περισσότεροι είμαστε, τόσο δυναμικότερη θα είναι η διεκδίκηση των παραπάνω. 

Στήριξε την προσπάθεια του ΠΣΑΕΠ, συμπλήρωσε τη φόρμα εγγραφής πατώντας εδώ  !

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου